İnat Hikayeleri
İnat Hikayeleri
Açıklama:Kış aylarında köyün şehirle ulaşımını sağlayan at kızağına bir rakip çıkmıştır.Kızakçı Daşo’nun rakibi kırmızı minibüstür.Ama kızakçı kışın buz tutan Çıldır gölü üzerinden kestirme gittiğinden minibüsün göle giremeyeceğini ve yeni rakibinin kendisinden hızlı olamayacğını iddia etmektedir.Oysa minibüsçü’nün bu inatlaşmadan galip gelmek için başka bir planı vardır. Bu ikilinin arasında yarış devam ederken kızak ve minibüsün yolcularından tanınmış aşıklar ve hikaye anlatıcıları da bu kıyasıya yarışa katılmışlar ve İNAT üzerine birbirinden güzel öyküler anlatmaktadırlar. Anlatılan öykülerden” LADES”,”5 KIRIK ÇÖP BİR KIRIK KALP” ve “CAMBAZ ŞAHO” canlandırılmaktadır.
Gülmeyi ve ağlamayı içiçe sunan bu filmin Anadolu Halk Edebiyatınının,”Aşıklama” “Doğaçlama” yöntemini sinemaya taşıyan ilk film örneğidir. Film oldukça farklı bir yöntemle çekildi.Deneyimli oyuncu Tunçel Kurtiz ve yönetmen Reis Çelik’ten oluşan iki kişi dışında hiç kimse olmadan bölgeye gidildi.Filmin senaryosu tek sözcüktür.”İNAT”.Bu sözcükten doğaçlama yapılarak film ortaya çıkarıldı.
Çekim Hikayesi
Yönetmen kendi doğduğu bölgede doğaçlama hikaye anlatıcıları ve aşıklardan etkilenerek “Acaba sinemada da böyle bir şey yapılabilir mi”? sorusundan yola çıkarak bir çalışma başlattı. Ana koşul şuydu. Elde yazılı bir senaryo olmayacak, bir anahtar sözcükten yola çıkılarak doğaçlama yapılacaktı.Bir yıllık teknik hazırlık evresinden sonra yönetmen Reis Çelik ve oyuncu Tunçel Kurtiz’den oluşan 2 kişilik film ekibi 2 bin kilometre uzaklıktaki Ardahan’ın Çıldır kasabasına gitmek üzere yola çıktılar.Senaryoları sadece bir sözcüktü; “İNAT”. Tek bir oyuncu olacak, kamera,ışık,ses ve tüm diğer görevleri yönetmen tek başına yapacaktı.
18 Şubat 2003 tarihinde Çıldır’a vardıklarında orada kalacak otel de olmadığını gördüler.Çıldır Belediyesi, belediye binasında Başkanlık Odasını geceleri kullanılmak üzere Tuncel Kurtiz’e yatak odası yapmış,yönetmen için de Hesap İşleri Müdürlüğünü tahsis etmişti.
Kısa süre içinde bölgedeki tüm aşıklar,hikayeciler biraraya getirilmiş ve “İNAT” sözcüğünden yola çıkılarak doğaçlama hikayeler uydurulmaya başlanmıştı.Tüm bölge insanları seferber olmuş büyük çoğunluğu buz tutmuş Çıldır Gölü’nün üzerinde birbirinden güzel hikayeler çekilmeye başlandı. Gölün üzerine kardan evler inşa edilip onların içinde uzun süre kalındı.Ağır tipi ve eksi 37 dereceye varan çalışmalar sırasında zaman zaman hayati tehlike atlatan film ekibini köylüler kurtardı. Filmin büyük bölümü buz tutmuş 1950 metre yükseklikteki Çıldır gölünün üzerinde çekildi.Diğer bölümleri ise 3 bin metre yüksekliğin üzerindeki dağların zirvelerinde ve bölge köylerinde yapılmıştır. Çekim aşamaları kış ve yaz olmak üzere toplam 3 aylık bir sürede tamamlanan filmin diğer teknik çalışmaları Almanya ve Türkiye’de 7 aylık bir çalışma sonucunda tamamlanmıştır.