Takım Böyle Tutulur
Takım Böyle Tutulur
Yıl:2005
Açıklama:Bir tutku çekilip filmde gösterilebilir miydi? Gösterilip gösterilemeyeceğinden tam emin değildim ama hissettirilebileceğine inanıyordum. Dolayısıyla benim hayatımda gördüğüm tutkuların en büyüğü olan Fenerbahçe tutkusunu yaşayan taraftarlara odaklı bir film yapmak aklıma geldi. Hemen bu düşüncemi Bilkent Üniversitesinden, film bilgisine çok güvendiğim ve uzun zamandır beraber bir proje yaratmak istediğimiz Andreas Treskeyle paylaştım. Kendisi de düşüncem hakkında heyecanlandı ve durumdan bir çok proje tasarımında bir süredir ortaklık yaptığım Serdar Aksoya bahsettik. Serdar da projeye inanınca yapımın üçüncü ve son ayağı tamamlanmış, proje resmen doğmuş oldu. Meteksan Bilgisayar ve Sistem Teknolojileri A.Ş. sponsor olunca, Başkan Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe Spor Kulubü de manevi destek ve çekim imkanları sağlayınca proje tam anlamıyla hayata geçmiş oldu.
ÇEKİMLER
Aktörler yerine gerçek insanların gerçek hayatlarından oluşan ve bu insanların en duygusal anlarını göstermeyi gerektiren bir filmin gerçekleşmesi büyük gayret ve uzun süreç isteyen bir çalışma. Her şeyden önce sağlıklı ilişkiler gerektiriyor. Yeni tanıştığınız insanlarla güven ve inanç üzerine kurulu bir işbirliğine girmeye çalışıyorsunuz, ve bunu derin bir ilişki geliştirmek için gerekli olan yılların yerine bir kaç ay, hatta bir kaç hafta gibi kısa bir sürede, bazen bir kaç günde bile gerçekleştirmeniz gerekebiliyor. Filme çekilen kişiler sadece sizin önünüzde değil aynı zamanda kameralar önünde rahat ve doğal olmak durumunda kalıyorlar. Bununla beraber çektiğiniz kişiler neyin çekileceğine o anda doğal olarak yaptıklarıyla karar veriyorlar. Bu nedenle, önceden hazırladığınız çekim planları bir anda değişmek zorunda kalabiliyor. Yönetmen normal bir film çekiminde olduğu gibi çekilecek karenin ne olduğuna karar verdikten sonra tüm aktörleri istediği gibi yerleştirip onları senaryoya göre hareket ettiremiyor. Böyle bir filmde çekimi gerçekleştiren kameramanlar, önlerindeki gerçek taraftara göre anında reaksiyon göstermek ve kendilerine verilen genel planları karşılarındaki gerçek anlara göre uyarlamak zorunda kalıyorlar. Takım Böyle Tutulur projesinde benim özellikle teknik bilgi konusunda desteğe ihtiyacım olduğundan, film alanında ve teknik konularda uzman olan Andreas Treske ile beraber yönetmenlik yaptık. Andreasın Bilkent Üniversitesideki sorumlulukları nedeniyle Ankarada kalması, önceden beraber planladığımız çekimleri uygulama işlevini bana bıraktı. Çekimler sırasında, yukarıda bahsettiğim uyarlama gerektiren durumları göz önüne alarak projemiz için özveriyle çalışan yapım koordinatörlerimize ve kameramanlarımıza insiyatif vermek durumundaydım. Onlar da bizim kendilerine olan güvenimizi boşa çıkarmadılar ve bazı durumlarda bizim ümit ettiğimizin ötesinde güzel enstantaneler yakalamayı başardılar. Bir insan ancak beraber çalıştığı insanlar kadar başarılı olabilir. Ben ve Andreas bu özverili ekibimiz olmadan, ben ise Andreas ve Serdar olmadan kesinlikle bu projenin altından kalkamazdım.
SONUÇ
Biz bu filmde analiz yapmadık. Fenerbahçe taraftarını içinde bulunduğu durumlarda, özellikle stadyumda olduğu gibi tutkusuyla ve duygusuyla gösterdik. Benim için hem çekimleri yapmak hem de görüntüleri seyretmek inanılmaz duygusaldı. Filmi seyreden taraftarımızın da aynı duyguları yaşayacağını ümit ediyorum. Projeye ilk başladığımızda bana bir halkla ilişkiler uzmanı filminizde büyük bir yıldız yok, seyrettirmesi zor olacak demişti. Ben de bizim filmimizde Türkiyenin en büyük yıldızı var, Fenerbahçe taraftarı! diye karşılık vermiştim. Eninde sonunda Fenerbahçelilik tutkusu yorum istemez. Bu tutkuyu yaşamayan da bunu bilemez. Takım Böyle Tutulur filmimizde Fenerbahçe tutkusunun küçük bir parçasını bile hissettirebildiysek bu bana yeter.
Okan 6parmak